Zondag 20 februari komt JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) op straat tegen de kap van de bomen in de Begijnendreef in Herentals.

JNM organiseert een mars door Herentals, samen met verschillende andere organisaties : Save De Dreef, Extinction Rebellion Geel, De Natuurvrienden en Grootouders voor het Klimaat.  

Het stadsbestuur van Herentals wil de Begijnendreef kappen om op de locatie van de huidige dreef een nieuwe gelijkjarige vier-rijige (2 rijen langs elke kant) dreef te zetten.

'Omdat we niet akkoord gaan met deze beslissing organiseren we een mars door Herentals', klinkt het.

'Nieuwe bomen klinken heel tof, maar in tijden van klimaat- en biodiversiteitscrisis is het niet verantwoord om grote oude bomen te kappen. Met de mars ijveren we ervoor dat het stadsbestuur de plannen herbekijkt voor een diverse en veilige dreef.

Zodat enkel de “gevaarlijke” bomen worden gekapt en dat op lege plekken nieuwe bomen worden geplant. 

Na verschillende ludieke acties is het plan al een jaar uitgesteld en deels bijgesteld. Zo laten ze 22 bomen staan aan de kant van de Augustijnenlaan. Ze zouden deze bomen laten staan omdat die nog een echt dreefaspect hebben.

Vijf jaar na de kap van de andere bomen zullen die laatste echter ook tegen de grond gaan. Maar aangezien zij nog gezond zijn en het dreefaspect hebben, snappen we niet waarom die dan gekapt moeten worden. 

Maar het lokaal bestuur hun plan staat vast.  Deze bomen zullen worden gekapt.

Dat zal tot een groot biodiversiteitsverlies leiden. Daarom komen we op straat, in de hoop dat de plannen nog worden gewijzigd. Zondag 20 februari verzamelen in het Begijnhofpark in Herentals en starten daar met de mars om 14:30 uur. 

Praktisch:  

Mars door Herentals tegen de kap van bomen in de Begijnendreef - zondag 20 februari - start: 14.30u in het Begijnhofpark in Herentals (verzamelen vanaf 14u)
vandaar gaat het naar de Augustijnenlaan richting de Cardijnlaan en vandaar naar de Boerenkrijglaan en zo naar de Grote Markt - einde begijnhofpark).  Foto Johan Temmerman/NNieuws.